loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Content Image 1

Tweedehandse auto's niet duurder

De oververhitte markt van tweedehandswagens koelt af. De verkoop daalde vorig jaar 10 procent en de torenhoge prijzen beginnen te dalen. 'Tweedehandsauto's kosten nu 5 procent minder dan twee maanden geleden.' Belgen kochten in 2022 642.669 tweedehandswagens. Dat zijn er 10 procent minder dan in 2021 en het is een diepterecord sinds 1997, meldt de autofederatie Traxio.


De markt koelt af na enkele jaren waarin de vraag naar tweedehandsauto's boomde. De verkoop lag in de zomer van 2020 ruim 80 procent hoger dan een jaar eerder. Dat kwam doordat de verkoop van gloednieuwe wagens stokte, voornamelijk door de wereldwijde leveringsproblemen. Mensen moesten maanden of zelfs meer dan een jaar wachten op hun nieuwe auto. Dat maakte snel beschikbare tweedehandswagens populairder. Vroeger kon je voor 10.000 euro een Opel Corsa kopen met 20.000 kilometer op de teller. Nu heb je voor hetzelfde geld dezelfde auto met 70.000 kilometer.


Het lagere aantal nieuwe auto's leidde tot een krimpend aanbod beschikbare tweedehandswagens. 'We hebben vorig jaar evenveel auto's ingekocht als in 2021, maar we hebben daar wel veel meer moeite voor moeten doen', zegt Joost Huys, de CEO van de autohandel Dex. 'We hebben ons aankoopteam verdubbeld en hebben ook oudere wagens ingekocht. Vroeger kochten we vooral auto's die niet ouder waren dan drie jaar. Door het kleinere aanbod legden we de grens een jaar geleden op vijf jaar. 'Het dalende aanbod en de stijgende vraag maakten occasies 10 tot 15 procent duurder, zeggen verschillende bronnen in de autosector. Een enkeling spreekt zelfs van 20 procent. Officiële statistieken zijn er niet.


Wie zijn auto wil verkopen, kan een goede zaak doen. 'Enkele jaren geleden verkocht ik een klant een Citroën Berlingo. Die heeft hij deze week aan mij terugverkocht om een nieuwere wagen te kopen. Voor zijn oude Citroën heeft hij amper 1.000 euro minder gekregen dan hij er destijds voor betaald heeft', zegt de West-Vlaamse autohandelaar Bart Hallaert.


Stilaan keert het tij. 'Een tweedehandsauto kost nu naar schatting 5 procent minder dan twee maanden geleden', zegt Huys. Concurrenten willen niet zover gaan. Zij zagen de prijzen in de voorbije maanden op het hoge niveau stabiliseren.


De markt komt opnieuw in evenwicht, zegt Traxio. Nieuwe auto's worden weer sneller geleverd, nu de aanvoerproblemen van de autoconstructeurs minder ernstig worden. Het maakt dat ook het aanbod tweedehandswagens groter wordt. Voor iemand die zijn auto wil verkopen, is het nu het moment.


Tegelijk daalt de vraag, bewijzen de verkoopcijfers van Traxio. Mensen hebben minder budget voor een auto nu het economisch moeilijker gaat. Consumenten moeten door de inflatie elke maand tientallen of honderden euro's meer betalen voor onder andere elektriciteit en gas. 'Daardoor geven banken minder vaak een lening om een auto te kopen', zegt Koen Pauly, de aankoopdirecteur van Auto's Kris, dat vorig jaar 12 procent minder auto's verkocht. 'Vroeger eiste een bank dat alleenstaanden na de aflossing van hun auto- en woninglening 800 euro zouden overhouden. Nu ligt de grens op 1.000 euro.'


Bovendien werden tweedehandsauto's in de nasleep van de coronacrisis een stuk duurder. Precieze cijfers zijn er niet, maar 'vroeger kon je voor 10.000 euro een Opel Corsa kopen met 20.000 kilometer op de teller', zegt Pauly. 'Nu heb je voor hetzelfde geld dezelfde auto met 70.000 kilometer.'


De grens is voor veel mensen bereikt, zegt Pauly aan de telefoon, zeker voor weinig kapitaalkrachtige consumenten. 'Mensen haken af. Dat ik nu zo lang met u kan bellen, komt doordat er nu geen klanten zijn in de zaak', klinkt het met een lach. Dat een groot deel van de consumenten afhaakt, beaamt Traxio. 'Veel mensen vervangen hun wagen door de economische omstandigheden alleen maar als herstellingen te veel kosten', zegt Traxio-woordvoerder Stephan Lesuisse.


Hoe de prijzen in het komende jaar evolueren, blijft koffiedik kijken. Maar duurder zullen tweedehandsauto's allicht niet worden. 'Voor iemand die zijn auto wil verkopen, is het nu het moment', zegt Lesuisse.

Morgen Internet - Zorgeloos website